iRider

iRider är nog det roligaste som hänt webbläsarvärlden på länge. För dig som känner att du ideligen använder bakåt- och framåt-knapparna för att hitta det du letar efter introducerar iRider från Wymea Bay ett helt nytt sätt att navigera på Internet. Det är kul, det är effektivt och lätt att lära sig!

iRider har gjort något helt eget. De introducerar en panel i vänsterkanten på din webbläsare som innehåller en lista över alla sidor du besöker, tillsammans med en ikon som är en liten bild av den aktuella sidan. Ikonen hjälper dig snabbt identifera sidan. Sidor som tillhör samma sajt grupperas under föräldrasidan. Det låter inte klokt men det förenklar läsarupplevelsen på många sätt och ger överlägsen kontroll över var man befinner sig i sajtstrukturen, eller för all del internetstrukturen.

iRider navigering
iRiders navigeringsteknik är otroligt enkel och intuitiv. Man ser genast var man befinner sig och tar sig mellan alla besökta sidor på ett klick.

Att hoppa tillbaka 2-3 sidor eller sidledes i strukturen handlar bara om ett klick och eftersom vänsterpanelen med sidor skapas allt eftersom jag surfar och jag ser jag hela tiden var jag är. Om jag går tillbaka i flera steg laddas inte heller sidan om utan jag har direkt, sekundsnabb åtkomst till en oförändrad version av alla sidor jag besökt. Detta kan jämföras med Internet Explorer där tidigare sidor laddas om när jag går bakåt med bakåt-knappen.

Du kan också med ett klick ta bort en sida från strukturen eller ”nåla” fast den. Nåla till exempel fast de sidor du vill spara och stäng sedan enkelt alla ”onålade” sidor. Nålade sidor ligger också kvar till nästa gång du använder webbläsaren och det blir en enkel snabbåtkomst för favoritsajter när man startar webbläsaren.

Som om det inte vore nog kan iRider låta webbläsaren arbeta när den annars skulle vara overksam. Genom att högerklicka på länkar istället för att vänsterklicka så laddas de i bakgrunden. Sidan dyker upp i sidpanelen och du ser när den är klar. Du behöver alltså inte gå in på sidan förrän du vet att den laddat klart och sparar därmed enormt mycket tid. Du kan välja att högerklicka på alla länkar/sidor du vill öppna i bakgrunden eller helt enkelt öppna alla länkar på sidan. De radas upp i vänsterpanelen och du klickar bara in dig på färdigladdade sidor, utan väntetid.

iRider och blocket.se
Genom att högerklicka på länkarna öppnas sidorna i bakgrunden och du behöver inte titta på dem förrän de laddat klart. Inga onödiga väntetider!

Vänsterpanelen blir som att skapa din egen bok med sidor, och du kan enkelt bläddra genom sidorna genom att hålla nere musknappen och dra musen över listan. Den aktuella sidan visas när markören är ovanför länken, ungefär som att tumma i en bok.

Pop-up-blockerare väljer iRider bort. Detta för att pop-up-sidor helt enkelt öppnas i bakgrunden. Du ser när popupen laddat klart och du kan själv välja om du vill titta på reklamen eller bara bläddra förbi den, som man ju gör i en tidning. Tankesättet tilltalar oss eftersom man ger sajten en chans – innehållet i pop-upen kan ju potentiellt vara intressant för dig.

iRider och IKEAs pop-up-ruta
iRider öppnar pop-uper i bakgrunden. De stör inte ditt arbetsflöde och du väljer själv om du vill titta på Ikeas reklamsida.

iRiders sidpanel ger dig massor av fördelar. Om du exempelvis gör en sökning på resor hos SJ kan du gå tillbaka ett steg och göra en ny sökning med andra parametrar, som avresetid, biljettyp eller ort för byte. Din första sökning ligger kvar i panelen, liksom din andra, tredje och fjärde och du klickar helt enkelt mellan dem för att jämföra innan du sedan går vidare med din bokning från den sökning du till slut väljer.

iRider och SJs hemsida
Det är enkelt att göra flera sökningar som radas upp bredvid varandra för att jämföra och sedan boka vald resa.

Rullgardinsmenyerna i huvudmenyn är avskalade och förenklade och iRider får extra pluspoäng i användarvänlighet genom en surfskola på sin webbplats om hur man sparar tid genom att surfa med deras webbläsare. iRider har också en zoomningsfunktion som likt Operas förstorar eller förminskar hela sidan. Bättre än både Mozilla och IE.

iRiders sökfunktion kunde ha fått höga betyg, genom att man enkelt söker i ett stort urval sökmotorer, men falierar på en viktig punkt, den misslyckas med att hantera å ä ö, som ersätts av frågetecken när söksträngen skickas iväg.

iRider bygger på Internet Explorer och du kommer därför inte märka några överraskningar i hur sidor ser ut. Tyvärr finns här inte heller ett enkelt sätt slå av JavaScript och bildvisning utan man får upp IEs svårtolkade internetinställningar.

Det är en fantastiskt innovativ webbläsare men attans att iRider är så beroende av IE.


Kommentera