Pressmeddelandets monolog bjuder sällan till dialog

Bilbarnstol, ska vara bakåtvänd om man är under 4 årI veckan som gick kom ett pressmeddelande ut från Folksam om bilbarnstolar. Enligt deras undersökning visar det sig att sex av tio 3-åringar sitter framåtvända i bilen. Pressmeddelandet sätter igång en tankeverksamhet hos föräldrar, vlket förstås är bra, men Folksams webb ger tyvärr påver hjälp för den som har vidare frågor och/eller vill bidra till en förändring.

Andemeningen i pressmeddelandet som jag hörde på radionyheterna varje timme under dagen är att mer än varannan 3-åring sitter framåtvänd i bilbarnstolen, vilket ökar skaderisken upp till fem gånger. Ett sekundärt budskap var att tre fjärdelar av bilhandlarna ger felaktig information när de säger att barnen sitter säkrast i baksätet, vilket det enligt Folksam inte finns belägg för.

Men hur är det med krock-kudden där fram? Kan man alltid vara säker på att den verkligen går att koppla ur? Och är inte risken stor att föräldern sitter och gullar med barnet eller plockar upp tappade leksaker när han/hon ska koncentrera sig på körningen?

Mer information ger bara mer frågor, var är dialogen?

Jag går till Folksams webb. Direkt från startsidan (föredömligt!) hittar jag pressmeddelandet i html- eller pdf-format. Jag kan också ladda ner hela rapporten med all statistik från deras undersökning. Inne i rapporten hittar jag texten:

När passagerarkrockkuddarna kom, fanns det en oro att man inte kunde lita på en avstängd krockkudde, men de system som finns på marknaden är tillförlitliga. Det viktiga är att små barn endast placeras i passagerarsätet när krockkudden är avstängd.

Går Folksam i god för att urkopplingen av krockkudden i vår bil fungerar? Fler frågor dyker upp, men jag tänker: var är forumet, kommentarerna? Var är öppenheten? Visst, jag kan ringa och fråga trafikforskaren eller presskontakten (inte mejla) men hur hjälper det alla andra som surfar runt och letar efter svar? Många är det som inte ringer utan bara suckar och går vidare. Jag vill ha öppna frågor och svar så att det inte går att dölja något…

Här sumpar man en chans för öppen debatt och aktionsforskning där man får reda på hur människor tänker, resonerar och reagerar på ett dylikt pressmeddelande. Aktionsforskning kan vara oerhört effektivt för att gemensamt komma fram till en lösning för förändring. Förändring är trots allt det som bör vara målet med forskningen, inte “informeringen” om resultatet.

Bra forskning kan bli bättre

Folksams expertis inom säkerhet för barn i bil är världskänt, och jag vill inte vara utan den kunskap som de delar med sig av; men jag vill gärna att Folksam, och de flesta andra företag som skickar ut pressmeddelanden utan att bjuda in till öppen dialog i ämnet, inser den potential som en ökad dialog på nätet har i form av att

  • ge företaget ökad trovärdighet vilket är varumärkesbyggande
  • ge en otroligt värdefull återkoppling på materialet; en kvalitetshöjande funktion
  • ge företaget en effektiv utvärderingsmekanism för den satsning på marknadsföring man ändå gör
  • skapa den gemensamma insikten om vad krävs för att uppnå en önskad förändring
  • och kanske även ge avlastning åt kundtjänst i och med att frågor som redan besvaras i ett öppet format inte behöver ställas om och om igen

På Folksams pressidor hittar jag efter lite letande också en bra film om bilbarnstolar (dock i tråkiga tunga videoformat) som man kunde ha passat på att länka till, men den fanns tyvärr inte med i pressmeddelandet.

Bra information kan bli lysande information, men då måste man tänka strategiskt på alla fronter.

För dig som vill läsa mer om Folksams uttalanden och bilbarnstolar:


Kommentera